История с октопод и приятели, без да става дума за кучето
Най- хубавото на
празниците е, че те събират с
приятели. За да се избави човек от механичното преповтаряне на ритуали обаче, нещо, което може да докара и скука, може да се подходи към повода и по-нетрадиционно. Като например, да посрещнеш и Цветница, и
Песах с октопод.
Моята история с октопод започна по Коледа, когато дъщеря ми Катерина, ме сюрпризира с подарък- ваучер за готварски курс по сицилиянска кухня.
Преживяването се оказа прекрасно, но запознанството ми с октопода си остана бегло,
от разстояние. Имах обаче неблагоразумието да се похваля пред приятели, че вече
мога да се справя с тази висша кулинарна задача. Истината бе, че само бях гледала и водила записки относно стриктните правила по
които се приготовлява това стряскащо морско животно. Приятелите ме взеха насериозно обаче, и ето, че ме
изненадаха с покана да готвим заедно за Цветница и Песах октопод.
„Както с повечето прочути ястия, има начини и това да се
получи добре“ намерих успокоение в думите на Джулия Чайлд, казани по друг повод, разбира се. Но побързах да отворя Гугъл за съвети и кураж. Различните технологии, споделени там , се
оказаха плашещи и объркващи. Сипеха се
предложения за киснене в кока кола, удари в стената, дори центрофугиране в пералня
и какво ли още не. Затворих Гугъл ивзех да опреснявам спомена от курса на списание Меню, и най-вече споделеното в хода на готвеното от гуруто на курса, -прекрасната
Ивелина. Това беше.Тапите от бяло вино. нещото, което превръщало не мусколестото същество в крехко и сочно месце. С находчивостта на Кената и логистичната подкрепа на близки хора, тапите бяха осигурени. И, приключението започна.
Октоподът чакаше притихнал и непредсказуем. Жоро, който не
хапва риба,както и нищо морско, събуди ловеца в себе си и като Ахав същи, се зае с
очите и човката, а също и със теххнологията по "стряскането" -
Когато се получи, намалихме огъня, сложихме тапите и Включихме часовника,
защото заклинанието при това свещенодействие с октопод е, в точното спазване на
минутите, които са изчислени спрямо теглото на мекотелото.
40 мин още 30 стои във водата.
След което ние, наблюдателите се захванахме с лесната част-заливката и маринатата. Люти сушени люти чушлета стрити на прах, чесън, запечена цикория,тиквички малко радичио,
лимон и зехтин
40 мин още 30 стои във водата.
С чаша бяло вино Giro от родния край на октопода или поне на рецептата-сицилианския, и сладки приказки не усетихме как отреденото за приготовление време изтече.
Всъщност, нямаше
никакво значение дали ще се получи
октоподът. Не защото бе подготвен вариант Б: традиционни пържолки. А защото най-забавната част се оказа приготовлението. Съвместната история, която се роди от въртенето на няколко души край огъня, в
кухнята, в трескавото търсене и подаване на пипера, острия нож, мерителната
съдина. В импровизираните асоциативни реплики, родени от непознатите усещания и
преживявания. Най-вече в чувството, че не си сам, а правиш нещо за пръв път с близки
хора. И това не изпит, а забавление.
Готвенето с
приятели може да се патентова като групова терапия, отърсваща от рутината, от
традиционните схеми, от бариерите и страховете да се захващаш с нещо непознато и ново и още-
терапия, приучваща на повече любов и топлота във взаимоотношенията. А за финал,
имаш не просто събиране на маса, копие на всички други, а история, която дълго ще се
разказва, къдри и украсява, като пипалата
на октопода и салатата, приготвена за него.
За кучето Рей не стана дума, не защото нямаше лично отношение с октопода. Но той толкова бе
щастлив от всеобщата суетня, че просто потъна и се загуби в суматохата, като малка частичка пърхаща радост и доброта.
Коментари
Публикуване на коментар