ДА СПАСИШ КОЛЕДА


   На времето, когато Коледата не съществуваше в календара, защото беше обявена за идеологически вредна, копнеехме святата нощ да огрее домовете и сърцата и освети отвътре мъглата на нашите дни. Мечтата за Коледа бе мечта за право на  личен свят, за хармония обич и топлота.Сега уж Коледата е традиционна дата от календара, но духът й  още не се е настанил в домовете, а броди неразпознат и неприютен в сърцата ни.







 Показните трапези, лъскавите подаръци, изкуствените усмивки на гримирани  червенобузи дядоколеди   рекламно дебнат отвсякъде,но единствено съзадват усещането, че си се загубил в търбуха на огромен бездушен мол, в който  Коледата се  се предлага като  измамно лесно постижима промоция или игра на късмета..
А  душата копнее все така за тиха нощ, свята нощ, стоплена от любовта на най-близките хора.
Как да се спасиш на собствено  островче в морето от  бутафория  и как да спасиш духа на Коледа от пластмасвото му подобие?
Някои избират пълно  отшелничество, но не вярвам да има спасение в самотата.  Защото Коледата е заедност. Или, може да ни научи как да бъдем заедно.
Поканиха ме в една телевизия да споделя десет начина за прекарване на семейна Коледа.Сега това е на мода. Да свеждаш сложните човешки отношения до предписания и правила. Пет начина да сготвиш пуйка, десет начина да си намериш гадже... Постижима ли е Коледата с предписания и правила?  Взможно е обаче, да се направи опит в този информационно задръстен  свят, да се потърсят   някакви жалони за измъкване от лабиринта, в който са се залутали душите ни.
Защото Коледата не е дата от календара, а състояние на духа". Подарено и спечелено време.Подарена и спечелена любов.

Как да стане това?
 1.Всичко започва с украсяването на дома.И  не за да се похвалиш със снимки във фейсбук на скъпи декорации, а за да  изрисуваш своята интимна и индивидуална  Коледа.Защото  всяка играчка и гирлянда носи духа на предишни коледи, разказва историите на дома и свързва нишките на семейния живот.
За съжаление, още не сме се е  да   научили да поставяме поне една светлинка и на прозореца, за да даваме от своята светлина на другите. Толкова са тъмни  кварталите и градовете ни, сякаш са чужди пространства.
2.Да  отделиш време за приятели и роднини, които не си виждал скоро, и с които да споделиш празнично настроение   в навечерието на празника.
3.А за тези, които ги няма да  напишеш пощенски  картички- не   по имейла,  а напълно аналогово и със собствен почерк да изпишеш думите, които заслужават върху хартиен носител.И да отидеш да ги пуснеш в пощата.
4.Да си дариш и дариш на близките специално преживяване-концерт, театър, посещение на хубав филм в навечерието, или между Коледа и Нова година-е  зареждане с нови  усещания и настроения.
5.Да споделиш книга: Подберете и си купете специално книги за Коледа, миналата Коледа ме погълнаха мистериите на скандинавските автори, сега обаче, ме чака биографията на Уди Алън. А на самия празник   прочетете на глас откъси от коледна книга: позволете си отново да пролеете сълза с “Коледна песен“ на Дикенс, посмейте се и се замислете с „О,Хенри" на Георги Господинов, или се върнете в детството с приказния  свят  на Валери Петров и неговата „Бяла приказка“..пречистващо действа.
6. Настройте се с музика, не непременно джингълбелс, а класика, джаз или  любими стари песни, които нежно да огласяват дома, връщат и създават преживявания
6. Отворете сетивата си за нещо ново: ново място, нови запознанства е нещо, като  да получиш знак от съдбата, заприказвай или изслушай непознат, дари топлина на някого, ако е в нужда...
7.Да останеш насаме със себе си. Да потърсиш духа на детските си коледи на разходка в стария квартал, и в спомените...
8. Приготовленията за трапезата са семейно забавление, в което всеки трябва да има принос.  И не яденето, а разговорите и най-вече споделените семейни истории, трябва да са в центъра. А ако си кажем "Отче наш", дори да не сме вярващи, ще отключим сърцата си за същината на празника...
10.Празникът е  и време за забавления, в които всички участват Хубаво е да поиграем заедно на шах, или други  настолни игри, особено Dixit, която учи как се разказват истории...
И така  Коледата може да се превърне в съвместно лично преживяване, в  история за разказване, когато сме заедно.


http://www.bgonair.bg/deset/2015-12-27/10-idei-kak-da-prekarame-praznitsite-sas-semeystvotohttp://www.bgonair.bg/deset/2015-12-27/10-idei-kak-da-prekarame-praznitsite-sas-semeystvoto

Коментари

Популярни публикации