БЯГСТВО ЗА ЕДИН ДЕН



Тръгни на някъде. Няма значение на къде. Поводът е само повод.
Неочакваните кратки  пътувания са като дар от бога. Възможност да опресниш сетивата, да се заредиш с енергия и изпълниш с нови усещания. Изживей мига като  пиратски набег и дори  в до  болка познатото може  да откриеш скрито  съкровище.






И в никакъв случай не подхождай  дежурно, като към  чакано и подготвяно пътуване.За което четеш справочници, набелязваш обекти, чертаеш маршрути.И което се превръща в препускане по главни улици, обхождане на паметници и преглъщане  на   традиционни ресторантски менюта. А ако ти се наложи да да се отправиш наново в същата посока, скуката те обхваща. Колко пъти си бил в Търново, например. Ходил си под строй от училище, водил си деца в жегите, бил си в командировка, и вси  по калдъръма на чаршията до  Царевец , кратък оглед на църквата „Свети 40 мъченици“,отвсякъде дебне призракът на Божидар Димитров, който наддава за реставрация, после  преглъщаш натруфеността на  обстановката в Щастливеца, където всеки път се чувстваш все повече като  експонат от  бюфета на леля, и като цяло  подозрението, че  реалността се  е превърнала в бутафория, напълно те обзема.
Възможно ли е краткото пребиваване в  до болка познато място да  превърне в  пиратски набег на  непозната територия? Все едно многократно гледан филм да ти разкаже нова история.. Може, ако превърташ всичко  в забързан каданс и  спреш на случайно  подбран   кадър. Тогава виждаш детайли, които започват друг разказ на нова история.

Ако следваме модата на съветите и препоръките, типични за социалните мрежи от рода на „10 неща, които трябва, не трябва да правиш, да видиш, да прочетеш...се опирах да формулирам как в рамките на 24ч можеш да откриеш  наново познати места. 
1.Отдай се на пътя,като като на  нежно докосване  и остави движението да промие сетивата 
2. Преброй нюансите на пролетното зелено.
3. Спри, преди да стигнеш. Помириши  въздуха, тревата, усети тръпката на възраждането.. 
4. Пребори кича на хотела, с литературно упражнение. Въобрази си сюжет  от   роман или спектакъл.  Жорж Сименон и Агата Кристи вършат  работа.
5. Не пропускай възможност да поговориш  с непознат.   
6-. Намери квартална кръчма, където ходят местните хора .
7 Разходи се нощем и  сбъркай пътя и се загуби за малко в града, който уж познаваш добре.
8 Стани рано и излез  на разходка по задните улички   представи си как започва живота на хората в ежедневието. Как продължават историите, зад вратите, прозорците на къщите наоколо.
9. Вдигни поглед нагоре. Балконите също разказват истории и описват характера на града.
10.Не ходи в мол. Освен, ако там няма  повод за друга история, родена от среща с изкуство.
Колко истории вижда котката на стената?













Коментари

Популярни публикации